Asgari Ücret

21-12-2021 13:04
Asgari Ücret

Asgari Ücret 2022

Beklenen haber geldi asgari ücret 2022 tutar belli oldu. Yeni yıla girmeye sayılı günler kala beklenen haber vatandaşı sevindirdi. Konuyla alakalı toplanan komisyon Aralık ayında birleşerek merak edilen rakamı açıkladı. Asgari ücretin tespit edilmesi için toplanan komisyonda ilk toplantı geçtiğimiz günlerde 1 Aralık'ta oluşturulmuştu. Toplanan kurulun neticesinde alınan karar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

2022 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Müjdeli haberin paylaşımından sonra ortaya konan veriler araştırılmaya başlandı. Yapılan zamların yüzde kaç olduğu ve belirlenen fiyatın durumlara göre değişkenlik gösterdiği rakamlar eski asgari ücret ve yeni asgari ücret olarak karşılaştırılmaya konuldu. Asgari ücrette tam olarak yüzde 50.54 oranında zam yapıldığı görüldü. Bunun akabinde ise asgari ücret fiyatı 4253 Türk lirasına yükseldi.

Asgari Ücret 2022 Zammı Belli Oldu Mu?

Birçok vatandaş kulağını yapılacak olan zamlara kabartmıştı. Ücret tahminleri ve zam oranlarının ne kadar olacağına dair ortaya birçok fiyat tahmini atılmıştı. Gelen haber ile birlikte bazı kişiler bu zam oranına şaşırırken bazıları olması gerektiği yapılmış düşüncesine kapıldı. Aylar süren ve gündemde en başta yer alan asgari ücrete zam gelecek mi? Ne kadar olacak sorularının cevabı artık netleşti.

Önümüzdeki günlerde 2022 yılına girmemizle birlikte asgari ücret banka hesaplarına 4253 Türk Lirası olarak yatacaktır. Artık eski olarak nitelendirilen asgari ücret fiyatı 2825 fiyatında iken yüzdelik dilimde 50.52 zam vatandaşı sevindirirken iş vereni düşünceye soktu. Bir çalışanın iş verene maliyeti yükselirken acaba işten çıkarımlar olur mu? Düşüncesi vuku buldu.

Asgari Ücret Açıklandı Mı?

Aralık ayında toplanan komisyon tarafından çok geciktirilmeden asgari ücretin 4253 Türk Lirası olduğu kamuoyuna duyuruldu. Bunun akabinde ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Bilgin'den belirlenen asgari ücret hakkında açıklama geldi. Asgari ücretle beraber AGİ ve 3600 ek gösterge hakkında da açıklamalarda bulundu. Yapılacak bu değerlendirmelerin ve konunun meclise taşınacağını üzerinde konuşulacağını duyurdu.

Agi Ne Kadar 2022

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin AGİ'ye dair açıklamalarda ve konuşmada bulunurken, önceden agi desteği asgari ücret içinde yok iken artık verilen asgari ücretler içerinde agi desteği her vatandaşa var dedi. Oransal bakımdan artık asgari ücrete yansıyacak açıklamalarında bulundu. Agi 2022 fiyatlarına bakılacak olursa şu şekilde açıklamak mümkündür.

  • Bekar biri için agi 403.4 TL
  • Evli eşi çalışmayan ve çocuksuz birisi için 483.2
  • Evli eşi çalışmayan ve 1 çocuklu birisi için 544.9
  • Evli eşi çalışmayan ve 2 çocuklu birisi için 605.1
  • Evli eşi çalışmayan ve 3 çocuklu birisi için 686
  • Evli eşi çalışmayan ve 4 çocuklu birisi için 686
  • Evli eşi çalışmayan ve 5 çocuklu birisi için 686
  • Evli eşi çalışan ve çocuksuz birisi için 403.4
  • Evli eşi çalışan ve 1 çocuklu birisi için 463.6
  • Evli eşi çalışan ve 2 çocuklu birisi için 523.8
  • Evli eşi çalışan ve 3 çocuklu birisi için 605.1
  • Evli eşi çalışan ve 4 çocuklu birisi için 645.8
  • Evli eşi çalışan ve 5 çocuklu birisi için 686.4

Yukarıda verilen fiyatlar doğrultusunda yapılan açıklamalara ilişkin artık Agi asgari ücret içerisinde herkese var denildi.

Evli Agi Ne Kadar 2022?

Asgari ücretin açıklanması ile birlikte evli kişiler bekar insanlara oranla biraz daha ince hesap yapar oldu. Yaşanılan hayat standartları neticesinde evli ve çocuklu olup asgari ücretle geçim konusu kafalarda soru işareti bırakıyordu. Agi ücretlerine kısaca bakacak olursak önümüze çıkan tablo şu şekildedir.

  • Bekarlar için belirlenen agi ücreti 403 TL dir.
  • Evli olup eşi çalışmıyorsa ve henüz çocuk kişi ise belirlenen agi ücreti 483.2 TL'dir.
  • Evli olup eşi çalışmayan ama 1 çocuk sahibi olan kişiler için ise agi ücreti 544.9 TL'dir

Genel bir bakış açısı ile evli bekara arasındaki agi farkları bu şekilde hesaplanırken. Evli kişilerde çocuk sayısı ve eşin çalışma durumu göz önünde bulundurularak bu ücretler değişkenlik gösterir. Bir önceki başlıkta incelenen ve ele alınan durumlara göre hangi dilime girdiğinizi ve hangi fiyatta agi desteği alabileceğinizi rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

Bekar Asgari Ücret 2022 Ne Kadar?

İçinde bulunduğumuz 2021 yılında hesaplanan asgari ücret tutarı brüt olarak 3577 TL iken net olarak 2825 TL idi. Fakat Aralık ayında yapılan toplantılar neticesinde asgari ücret fiyatı % 50 bir artış ile 4253 TL oldu. 2021 yılında bekar için agi oranı 268.31 iken 2022 de 403.3 e yükseldi. Yapılan açıklamalar doğrultusunda agi de asgari ücret içerisinde net bir şekilde verilecek dendiği için Bekar asgari ücret 2022 de 4253 Türk Lirasıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete dair açıklamasını bildirir iken şu cümleleri kullanmıştı. Her yıl aralık ayında kurulan komisyon ile belirlenen asgari ücretin tutarı 4253 TL olurken önümüzdeki bir sonraki yıl içinde aralık ayında toplanılıp yine bu şekilde nihai karar verilecektir. Diyerek belirlenen tutarının herkese hayırlı olmasını temenni ederek açıklamalarını bitirmiştir.

Evli Asgari Ücret 2022 Ne Kadar?

Evi kişilerde eş durumunun ve sahip olunan çocuk sayısına göre fiyatta değişkenlik gösterilmektedir. 2022 de alınacak olan maaşlarla birlikte ilk agi tutarı Şubat ayında yansıma gösterecektir. Asgari ücrete yapılmış olan yem zam ile birlikte aynı oranda da agi tutarlarına zam yapılmıştır.

Var olan durumlara nazaran bu fiyatlara bakıldığında evli ve eşi çalışmayan kişiler bunun beraberinde çocuk sayısı 1'den fazla olan kişilerde agi tutarı daha yüksek hesaplanmıştır. Örneğin eski ücretle ufak bir karşılaştırma yapıldığında 2021 yılı içerisinde evli olup eşi çalışmayan 2 çocuklu bir vatandaş 402,47 TL agi ücreti alırken 2022 yılına aynı durumda olan evli olup eşi çalışmayan 2 çocuklu bir vatandaşın alacağı agi miktarı ise 605,1 TL' dir.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.