Ayak Burkulmasına Karşı Ne Yapabilirsiniz

Ayak Burkulmasına Karşı Ne Yapabilirsiniz

Ayak Burkulmasına Karşı Ne Yapabilirsiniz?

En ufak dikkatsizliklerde dahi herkeste meydana gelebilecek ayak rahatsızlıklarından olan ayak burkulmaları ilk etapta 1-2 gün takip edilmelidir. Belirtilerinin devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gereken ayak burkulmaları kötü sonuçlar da doğurabilir. İnsan vücudunun en çok hareket eden organlarından ayakta meydana geldiği zamanlarda hareket kısıtlamalarına neden olan burkulmalarda ilk müdahalenin önemi büyüktür. Erken zamanlı müdahalelerde özellikle burkulma noktasına sıcak veya soğuk kompres uygulanmalı baskı yapmaktan ise kaçınılmalıdır.

Ayak Burkulması

Ayak tabanının zemine tam oturmadığı durumlarda sağa veya sola kayma olduğunda eklemlerde istemsiz zorlanmalar meydana gelmektedir. Ayak bölgesinde oluşan zorlanmalarda ilk andaki sıcaklık nedeniyle fazla ağrı görülmese de sonrasında ağrıyla birlikte başka belirtiler ortaya çıkacaktır. Yer zeminin düz olmadığı veya kaygan olduğu durumlarda aniden yapılan hareketler eklemlerde gerilmeye neden olur.

Çok önemli gibi görülmese de sonuçları arasında kırılma da olan burkulmalarda uygulanan ilk tedavi sonuç vermezse doktora gitmek faydalı olacaktır. Burkulma meydana geldiği andan itibaren o bölgeyi daha da zorlayıcı hareketler yapmak sancıya ve kemik kırılmalarına neden olabilir. Bu nedenle ayak hiç hareket ettirilmeden bir süre sabit tutulmalı ve tedavinin uygulanacağı hastane veya başka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Ayak Burkulması Nedenleri

Farklı nedenlerden dolayı meydana gelen ve birçok belirtisi olan ayak burkulmalarında ortak sonuç eklemlere uygulanan aşırı baskıdır.

Kısa süre içerisinde tedavi edilmesi büyük önem taşıyan ayak burkulmalarının gerçekleşmesine neden olan durumları aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Kaygan ve kötü zemin,
  • Yanlış yapılan spor hareketleri,
  • Kötü ayakkabı tercihi,
  • Ani yapılan hareketler,
  • Ayak kaslarının zayıf olması

Ortaya çıkış nedenlerini önlemenin mümkün olduğu ayak burkulmaları için daha dikkatli davranmak ve giyilecek ayakkabı tercihini doğru yapılması gerekmektedir. Alınacak  ayakkabı ve terliklerin ayağı tam olarak sarıyor olmalarından dolayı burkulma olayları en az seviyede gerçekleşecektir.

Ayak Burkulmaları Nasıl Belirti Gösterir?

Fiziksel bir eylem olmasından dolayı herkesin ilk anda farkında vardıkları ayak burkulmaları hafif düzeyde olursa herhangi bir belirti vermeyebilir. Ağırayak burkulmaları veya burkulma sonucu baskı bölgeye uygulanması durumlarında ise ayakta sancı, şişlik, bölgesel morarma, kızarıklık gibi belirtiler görülmektedir. Kişiye acı veren bu belirtiler için burkulma alanına yapılan kompres işlemleri ağrının bir süre azalmasına hatta bazılarında iyileşmeye neden olmaktadır. Yanlış tedavilerde etkileri daha fazla artan burkulma belirtilerinde ağrı seviyesinin azalması için doktorsuz uygulanacak birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin burkulma etkisini azaltmada faydalı olmaması durumunda ise artık burkulma seviyesinin doktora gitme noktasına geldiği anlaşılmaktadır.

hemen incele

Ayak Burkulması Sonrası Ne Yapılmalı?

Burkulma oluştuğu anda ayak bölgesinde sıcaklık nedeniyle ortaya çıkmayan belirtiler bir süre sonra kendisini farklı şekilde ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle kişiler burkulma sonrası kısa sürede kendilerince bazı önlem almaları ve burkulma etkisini arttıracak durumlardan kaçınmaları gerekmektedir.

Burkulma tedavisinde en çok kullanılan soğuk kompresin yanlış olarak uygulanması aksine çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durumlar karşılaşılmaması için burkulma alanına buzun bir bez içinde ve belirli aralıklarla tutulması ağrı hissini büyük ölçüde azaltacaktır. Burkulma sonrası önlem alınması gereken bir diğer nokta ise ayağın yerle temasının en asgari düzeye indirilmesidir. Ayak üzerine basılması durumunda burkulma bölgesindeki zorlanma miktarının artmasından dolayı, bu alanda kırılmalar meydana gelebilir.

Bu nedenle ayak burkulması yaşayan kişilerin kendilerine destek sağlayacak baston gibi materyaller kullanmaları ve ayağa baskı uygulayacak tüm hareketlerde kısıtlamaya gitmeleri gerekmektedir.

Ayak Burkulmasının Tedavi Edilmemesi Durumunda Ne Olur?

İlk belirtileri doğrultusunda fazla önemli gibi görülmeyen ancak tedavi edilmediği durumlarda kırılma ve eklemin yuvasından çıkma sonuçları doğuran burkulmalar uzman doktorlar tarafından mutlaka görülmelidir. Sırasıyla burkulmaz, zedelenme, kırılma, yuvadan çıkma ve bağ kopması şeklinde ilerleyen bu rahatsızlıkta baskı uygulamamak çok önemlidir. Burkulma sonucunda fazla hareket etmeyen eklemlerde oluşan zorlanmalarda hiçbir belirtinin görülmemesi ancak sonuçlarının önemli olması büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle ayağında burkulma meydana gelen kişilerin bölgede belirti olsun ya da olması erken tedavi ve doktor tedavisini aksatmamaları gerekmektedir. Bu burkulmaların tedavisi için öncelikle ayak filmi çekilir ve doktorlar tedavilerine yaptıkları incelemelerden sonra başlarlar.

Ayak burkulması

Ayak Burkulmalarının Hangi Seviyede Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Belirti gösteren veya göstermeyen ayak burkulmalarının her ikisinde de acı ve ağrı eşiğinin artma ihtimali her zaman vardır. Özellikle kısa süre içinde kendisini ağrı ve kızarıklık olarak gösteren ayak burkulmalarına kişiler evde uygulayacakları tedavilerle geçici de olsa önlemlerini alabilirler. Ortaya çıkan belirtilerde ise ağrının buz tedavisine rağmen azalmaması ve kızarıklığın morarmaya dönmesi durumunda ise burkulma seviyesinin üst düzeye ulaştığı anlamına gelmektedir.

Bu gibi etkilerin görülmesi durumlarda hastaların ayaklarının yerle temasları kesilerek en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerekmektedir. Ayak burkulmalarının ileri seviyede olduğunun bir diğer belirtisi ise elle bölgeye yapılan küçük müdahalelerle anlaşılmaktadır. Eklem bölgesine yapılan ufak temaslara hasta canının yandığı yönünde tepki gösteriyorsa da burkulma artık son evrelerine gelmiş demektir.

Ayak Burkulmalarının Geçme Süresi

İnsanların en çok kullandığı organlarından birisi olan ayakta meydana gelmesi nedeniyle kaç günde iyileşeceği merak edilen burkulmalarda seviyeye göre süre değişmektedir. Erken dönemde tedavisine istirahat ve buz kompresi ile başlanması ve bu uygulamaların doğru yapılması durumlarında kısa sürede geçen burkulmalarda ileri seviyelerde hastaların biraz daha dinlenmeleri gerekmektedir. Doktorları görmeleri gereken kanamalı ve kırılmalı burkulmalarında ise duruma göre cerrahi müdahale veya ilaç tedavisine başlanmaktadır. Bu tedavi yönteminde hastaların hastanede kalma ve ilaç tedavilerinin devam etme durumlarına göre burkulmaların iyileşme süreçleri uzayacaktır.

Ayak Burkulma Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?

Ayak bileği burkulmalarının büyük bir bölümü evde uygulanacak basit yöntemlerle kısa süre içinde tedavi edilmektedir. Tedavi süresi yoğun ve uzun geçen ayak burkulmalarında ise, kırılma, kopma ve çatlak gibi kötü sonuçların hastane ortamlarında teşhis edilmeleri gerekmektedir. Bu tespit işlemlerinde doktorlar elle yapılan muayeneleri yeterli görmezlerse ayağın tomografi ve diğer testlerden geçmesini ister.

Yapılan testlerin sonucunda burkulmanın düzeyine bağlı olarak doktorlar ilaç mı yoksa cerrahi müdahale mi uygulayacaklarına karar verirler. Tüm tedavilerde süreci kısaltan ve burkulmanın başka sonuçlara neden olmaması için en büyük görev yerle temasını kesmesi ve zorlayıcı hareketlerden uzak durması gereken hastalara düşmektedir.

Ayak Burkulmasının İyileşmesinin Ardından Ne Yapılmalı?

Tedavi sürecinin ardından eski sağlığına kavuşan ayak burkulmalarının tekrar ortaya çıkmaması için hastaların bazı konularda dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle zayıflayan eklemleri güçlendirmek için yapılan basit egzersiz hareketleri bölgenin güçlenmesini ve dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmalarını sağlayacaktır. Doğru egzersiz hareketleriyle eklem bölgesinin güçlendirilmesi burkulmanın meydana geldiği bölgede kan akışının hızlanmasına ve eklemin kısa sürede eski haline dönmesine yardımcı olacaktır.

Evde yapılacak egzersiz hareketlerinde hastalar ; oturma, kalkma, sekme, hafif düzeyde yürüyüş ve merdiven kullanma gibi faaliyetlerde bulunarak kısa sürede eski hayatlarına dönebilirler. Bu hareketler dışında burkulma bölgesindeki iyileşmeyi hızlandırmak için oval şekilde yapılacak olan hafif masajlarda dokuların yenilenmelerine yardımcı olacaktır.

Ayak burkulması şişmesine ne iyi gelir?

Ayak burkulmalarında en iyi yöntem buz tedavisidir. 10 dakikalık periyotlar halinde uygulanan buz tedavisi şişmeyi önler.

Ayak burkulması ne kadar sürede iyileşir?

Ayak burkulmaları düzenli buz tedavisi ile yaklaşık 15 ile 20 gün içerisinde iyileşir.

Ayak bileğim burkuldu ne yapmalıyım?

  • *Ağrınızı azaltmanın en iyi yolu buz tedavisidir.
  • *Bir kaç gün burkulan ayağınızın üzerine hiç basmamanız gerekir.
  • *Elastik bir sargı ile ayağınızı sarmanız faydalı olacaktır.
  • *Ağrı kesiciler sizin kurtarıcınız olabilir.
  • *Bir iki güne kadar şişlik ve morluklarınız geçmez ise en yakın sağlık merkezine yada bir ortopedi uzmanına başvurmanız gerekebilir.
Ayak Tabanı Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Ayak tabanı ağrısı yaşıyorsanız randevu almanız gereken bölüm ortopedidir.
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.