Sabo Terlik Ne Demek

13-01-2021 16:49
Sabo Terlik Ne Demek

Sabo Terlik Ne Demek?

Terlikler insanların hayatına kolaylık katmak için üretilmişlerdir, özellikle sabo terlik modelleri. İnsanların çoğunun hemşire terliği ya da doktor terliği olarak gördükleri terlikler aslında sabo terlik olarak adlandırılır. Sağlıkçı terliği olarak görülmesinin sebebi ise konforlu olması ve sağlık çalışanlarına yatkın özellikler sunmasıdır ancak bu model başka meslek gruplarınca kullanılmasının yanı sıra, evlerimizde de tercih edilmektedir. Örneğin apartmanda komşuya yemek götürecekken, bir misafirinizi kapıda karşılayacakken ya da sahile giderken dışarıya terliklerinizle çıkarsınız. Evlerimizin içinde veya dışında fark etmeksizin hayatımızın her anında terlik kullanırız.

Sabo Terliklerin Tarihi

Sabo terlik modelinin tarihini bilmeden önce terlik kelimesinin tarihini öğrenmemiz gerekir. Dünyada ilk defa terlikleri Mısırlıların giydiğine inanılır. Yapılan kazılar sonrası ortaya çıkan kalıntılar incelenmiş olup ahşap tabanlı sandalet türevi pabuçlar bulunmuştur. Terliğin keşfedilmesi ise bizi 1400'lü yılların Avrupa'sına götürüyor. İlk defa o tarihte terlikler giyilmeye başlandı. Yıllar ilerlediğinde ve 1900'lü yıllara gelindiğinde ise Osmanlı padişahları ve saray mensupları daha rahat ve pratik olduğu için yanları açık ve uzun topuklu terlikleri kullanmaya başlamışlardır. Terliğin tarihi böyledir. Peki ya sabo terlik? Onun tarihi nasıldır?

Sabo terliklerin tarihi aslında "sabo" kelimesinin kökenine dayanır. Sabot, Fransızca' da tahta terlik demektir. 18. Yüzyıl sanayi devrimi sırasında işçi sınıfı zoraki şekilde çalıştırılır ve istedikleri haklar onlara verilmez. Proletarya olarak adlandırılan işçi sınıfı buna karşılık olarak yönetimi protesto etmek amacıyla ayaklarına giydikleri tahta terlikleri makinelerin dişlilerine sıkıştırır ve makinelerin çalışmasını kısmen engellemeye başlar. Aynısını demir yolu işçileri de terliklerini makasların arasına yerleştirerek yapar ve tren seferlerini engellerler.

Günümüzde hem tahtası hem de plastiği üretilen sabo terliklerin hikayesi bu şekildedir. En çok sağlık çalışanlarında görüldüğü için anatomik ve hemşire terliği olarak bilinir ve isimlendirilirler. Bir kesim ise bu terliklere sağlıkçı terliği der. Peki bu terliklerin tercih edilme nedeni nedir?

Artan ayak hastalıkları ve insanların bahçelerine çıkarken, sahile inerken veya iş sahasını kontrol ederken pratiklik araması sebebiyle terliklere olan ilgi artmıştır. Her şeyin iyisini bilmek ve mümkünse onu kullanmaktır doğru olan. Sabo terlik denildiğinde bayan sağlık çalışanlarına hakkını vermek gerekir çünkü kadınlar rahat çalışmanın yarattığı kolaylığı daha erken fark etmişler ve bu modelin yaygınlaşmasında büyük rol oynamışlardır.

hemen incele

Sabo Terliklerin Özellikleri

Sabo terlikler ayağı çevreleyen bir yapıya sahip olup, oturmadan uzun süre çalışan kişiler ve meslek grupları için en ideal seçeneklerden birisidir. Sağlıkçı terliği olarak görülen bu terlikler, bireyin ayak sağlığını ön planda tutar. Üzerindeki delikli yapısı bu modeli özel kılan taraftır çünkü ayağın terlemesini önler. Terleme olmayacağından ötürü, gün boyu ayakta kalan çalışanların kokudan dolayı endişe etmesi gerekmez. Üstelik bu modele hastane terliği denmesinin bir diğer sebebi de yıkanabilir olması ve onu hem sağlık hem de gıda sektörü için vazgeçilmez yapan anti bakteriyel yapısıdır. Bu yapı hastane terlikleri için özeldir çünkü hijyen anlam taşır.

Sabo terlikleri medikal terlik yapan bir unsur da anatomik tabanlı olmalarıdır. Ayrıca hafif bir yapıya sahip olup, ayağın rahatlığı için özel dizayn edilmişlerdir. Özellikle airmax tabanlı sabo terlik modellerini tercih etmeniz tavsiye olunur. Airmax tabanların emiş gücü ve taban yüzeyi ile ayağınıza ve vücuda sağladığı rahatlık, kaslarınızın gün içerisindeki yükünü bölgelere dağıtmasından ve tabanındaki yastıklama siteminden kaynaklanmaktadır. Bu sayede yorgunluğunuzu size fark ettirmeden azaltır.

Sabo Terlik Modelleri ve Renkleri Nelerdir?

Arama motorlarında "Sabo anatomik terlik" diye bir araştırma yapıldığında birçok bayan ve erkek sabo terlik modelleri çıkacaktır. İnternetten ayak numaranıza göre hızlıca sipariş verebileceğiniz bu terliklerin birçok modeli olduğunu göreceksiniz. Modellerden size cazip geleni varsa onları tercih edebilirsiniz zira fiyat farkı anatomik yapılı olmalarından, topuk ve taban çeşitlerinden kaynaklı olabildiği kadar desenlerinden ve renklerinden kaynaklı da olabiliyor.

Bazı sabo terlik çeşitlerini listelersek şu şekilde olacaktır:

  • Anatomik
  • Airmax tabanlı
  • Deri
  • Tahta
  • Dolgu topuklu
  • Desenli (Çiçekli, bulutlu, kalpli, çizgi dizili, noktalı, kedili ve daha hayal edebileceğiniz her türden desen içeren)
  • Q Clogs

Aynı zamanda bu terlik modellerinin birçok farklı rengi olduğunu keşfedeceksiniz. Hastane terliği olarak bilinen lacivert rengini tercih edebilir, ya da evinizde banyo terliği olarak kullanmak için beyaz veya turkuaz rengini seçebilirsiniz. Çocuklarınız için ise kırmızı, yeşil, sarı, mor ve daha birçok renk seçeneği olduğunu fark edeceksiniz.

Sabo Terlik Hakkında Bilinmeyenler

  • Her sabo terlik anti bakteriyel yapıda olmayabilir. Satın alırken buna dikkat ediniz!
  • İstediğiniz bir görseli içeren sabo terlikler bulabilmek mümkün çünkü neredeyse her desen için bir sabo terlik var!
  • Sabo terlikleri erkek, kadın ve çocuk için olarak üç farklı şekilde satın alabilirsiniz. Bazı modellerin taban ve topuk kısımlarında alternatif seçenekler olabilir. Bu sebepten satın almadan önce detaylıca inceleyip okumanız tavsiye edilir.
  • Sabo terlikler ıslak zeminlerde kaymaz. Bu onların başlıca ve değişmez özelliklerinden biridir.
  • Eğer gün içerisinde uzun saatler bu terlikleri kullanacaksanız üretim malzemesine dikkat etmeli ve kaliteli yerlerden sipariş vermelisiniz. Aksi takdirde kalitesiz maddeler ayaklarınızı yıpratabilir ve hatta alerjik durumunuz varsa tetikleyebilir.
  • Ayaklarınızı olabildiğince hastalıklardan ve yaralanmalardan korumak adına terlik ve ayakkabı seçimlerinizi doktorunuza danışarak, mümkün olduğu mertebe anatomik seçimler yapmanız önerilir.
Artık sabo terlikler hakkında pek çok bilgiye sahipsiniz. Ne olduğunu, hangi alanlarda kullanıldığını, isminin nereden geldiğini, hangi özellikleriyle bilindiğini, ne tarzlarda bulunabildiğini ve daha başkalarının bilmediği birçok bilgiye sahipsiniz. Sağlıklı
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.