Ayaklarımız Neden Terler

17-12-2020 13:20
Ayaklarımız Neden Terler

Ayaklarımız Neden Terler?

Sıkça merak edilen sorulardan biri ayaklar neden terler? Sorusudur. Ayaklarımız gün içerisinde bizleri taşıyan ve oldukça yorulan unsurlardır. Terleme problemi ise çoğu kişide sıklıkla rastlanabilecek bir problemdir. Vücuttaki fazla su ve toksin maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Terleme problemi bazen de hastalık habercisi olarak adlandırılmaktadır. Peki, ayaklarda meydana gelen terlemenin nedenleri nelerdir? Bir göz atalım.

Terleme nedenleri şunlardır:

  • *Çok yoğun bir tempoda çalışmak ve sürekli ayakta durmak
  • *Uygun hijyen koşullarına uymamak
  • *Ayağın terlemesine neden olacak yanlış ayakkabı seçimleri
  • *Ayakların havasız kalmasına neden olabilecek unsurlar
  • *Çorapların sık sık değiştirilmediği durumlar
  • *Ayakta meydana gelebilecek bir takım mantar hastalıkları veya enfeksiyon faktörleri
  • *Allerjik reaksiyonlar
  • *Yoğun stres altında kalmak
  • *Çok sıcak ortamlarda bulunmak
  • *Bir takım kronik hastalıklar
  • *Sağlıksız beslenme ve sağlıksız yapılan diyetler
  • *Uzun süre ayakta kalmayı sağlayacak spor aktivitelerinde bulunmak
  • *Anksiyete
  • *Belirli kullanılan ilaçlar da yan etki olarak ayaklarda terlemeye yol açabilir.

Bu gibi nedenlerden dolayı ayaklarda terleme görülebilmektedir. Ayaklarda terleme çok sık olmadığı durumlarda normal bir sorun olarak görülebilir. Fakat bazı durumlarda bir hastalık habercisi olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden ayaklarda uzun süreli terleme durumlarında bir doktora başvurmak en doğru tercih olacaktır. Bu sayede problemin nedenleri daha iyi değerlendirilerek uygun tedavi aşaması yürütülmüş olur.

El Terlemesi

Dokunma gibi işlevleri yerine getirmemizi sağlayan ve hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir organımız da ellerimizdir. Eller günlük hayatımızda oldukça fazla ön plandadır. Bu yüzden en fazla kirlenen organlarımızdan biridir. Gün içinde çoğu yerle temas eden ellerimiz oldukça sık temizlenmelidir. Aksi taktirde ellerimizde meydana gelen mikroorganizmalar vücuda giriş yaparak bizleri hasta eder. Ellerde hijyenik kurallara dikkat edilmezse mantar, egzama gibi birçok sorun meydana gelir. Bu sorunlar bizi günlük hayatta zorlayan sorunlardır. Ellerde görülen terlemeler de mikroorganizmalardan kaynaklı olabilmektedir. El terlemeleri çevresel faktörlerin etkisiyle de görülür. Bu yüzden el terlemelerinin nedenleri iyi bilinmeli ve aşırı terleme durumlarında doktora başvurarak tedaviye başlanmalıdır.

Ayak Terlemesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Terleme problemlerinin birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin araştırılması ve kesin tanı konulması için bir hekime başvurmak gerekir. Genellikle ayak terlemeleri ayakların kokmasına da sebep olabilmektedir. İnsanlar ayak terlemesi problemi için hangi bölüme ve doktora başvurması gerektiğini tam olarak bilemeyebilirler. Eğer ayak terlemesi problemi yaşıyorsanız bu problemi gidermek için bir dermatoloğa başvurabilirsiniz.

Terlemenin nedenine bağlı olarak bölüm değişebilir. Göğüs cerrahisi ve iç hastalıkları genellikle genel terleme problemi ile ilgilenen alanlardır. Fakat terlemeler eller de veya ayaklarda ise yani bölgesel ise bir cildiyeye başvurmak gerekir. Eğer bir hastalıktan şüpheleniliyorsa cildiye doktorunuz sizi göğüs bölümüne de yönlendirebilir.

Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?

Ayak terlemesi problemini rahatlatan ve iyi gelen birtakım unsurlar ve uygulamalar mevcuttur. Ayak terlemesine neyin iyi geldiğini bulmak için terlemenin nedenleri bilinmelidir. Terlemeler sıklıkla yaz aylarında görülür. Bunun nedenleri arasında havanın fazla sıcak olması gelir. Bu yüzden yazın sıcaklarda ayaklar havalandırılmalıdır. Ayakkabılar daha çok sandalet tarzında seçilirse terlemenin önüne geçmek mümkün olur. Kış aylarında da kalın botlar terlemeye neden olan unsurlar arasındadır. Bu yüzden botları kaliteli ve konforlu seçmek gerekir. Fazla kilo da ayaklarda terlemeye yol açar.

Bu yüzden sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Ayak terlemesini engelleyecek bol lifli ve yeşillikli gıdalar tüketilmelidir. Eğer ilaç kullanımından kaynaklı bir ayak terlemesi mevcutsa doktorunuzdan terlemeyi azaltıcı ilaçlar isteyebilirsiniz. Bitkisel içerikli tedavilerde ayak terlemesinin önüne geçen ürünler mevcuttur. Bunlardan biri sirkedir. Bir kaba sulandırılmış sirke ilave ederek ayaklarınızı sokabilir ve rahatlatabilirsiniz. Domates suyu, patates, karbonat, Hindistan cevizi yağı gibi ürünlerin ayak terlemesine iyi geldiği biliniyor. Bu ürünlerin içerisinde bir takım enzimler yer almaktadır. Bu enzimler sayesinde terleme problemi giderilebilmektedir.

Ayaklarım Terliyor Ve Üşüyor

Ayaklarda terleme ve üşüme problemleri birlikte görülebilmektedir. Bu problem sağlıksız bir kan dolaşımının habercisi olabilir. Anemi gibi kan hastalığında ayaklarda üşüme gibi sorunlarla karşılıyor. Sağlıksız beslenme ve yeterli egzersiz yapmama gibi hatalardan dolayı ayaklarınız üşüyor ve terliyor olabilir.

Bazı İnsanların Ayakları Diğerlerinden Daha Mı Fazla Terler?

Evet. Bazı insanlarda terlemeler daha sık görülmektedir. Bu insanın bünyesi ile alakalı olabileceği gibi bulunduğu çevre ile de ilgilidir. Bazı insanların ayaklarının daha sık terlemesini yaptığı meslek, hastalık durumu gibi birçok etken etkileyebilmektedir.

Ayaklarımın Terlemesini Nasıl Önlemeliyim?

Ayak terlemesini önlemek için doktora başvurulabilir ve uygun ilaç kullanımına başvurulabilir. Gerek duyulmadığı taktirde ayaklara uygun bakım yapılarak terlemenin önüne geçilebilir. Ayak terlemesini önlemek için bir leğene bir miktar karbonat ve mısır nişastası konulabilir. Bu ürünlerin içeriği nedeniyle ayak terlemesine iyi geldiği biliniyor.

Tabi ki terlemenin nedenine uygun çözüm önerisi bulmak önemlidir. Terlemeyi önlemek için stresten uzak durmak gerekir. Ayak sağlığı için mantar gibi hastalıklarınız mevcut ise kremler kullanılmalıdır. Ayaklar sık sık havalandırılmalı ve gerekli kremler kullanılarak nemlendirilmelidir. Terlemenin azalması için ayaklar düzenli olarak yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

Ayak Terlemesi Neden Olur?

Ayak terlemesi kişiye göre değişiklik gösterir. Bu terlemelere neden olan bir takım etkenler ve hastalıklar mevcuttur.

Neden olan etkenler şunlardır:

  • *Yanlış ayakkabı seçimi
  • *Yoğun stres
  • *Deri hastalıkları
  • *İçsel hastalıklar
  • *Diyabet
  • *Tansiyon problemleri
  • *Metabolik sebepler
  • *Sigara ve alkol kullanımı
  • *Sinirlilik hali
  • *Olumsuz çevre koşulları
  • *Mantar hastalıkları
  • *Sağlıksız kan dolaşımı
  • *İlaç kullanımı
  • *Ayağın havasız kalması

Bu gibi birçok nedenden dolayı kişilerde ayak terlemesine rastlamak mümkündür. Ayak terlemeleri bazen basit görünse de bazı durumlarda ciddi hastalıkların bir yan etkisidir.

Deri ve tam ortopedik kullanacağınız sabo terlik modelleri ile ayaklarınız rahat edecektir.

Ayak Terlemesi Ne Anlama Gelir?

Birden fazla anlama gelebilmektedir. Bazen hijyenik olmayan ortamın bazen de bir hastalığın veya yan etkinin habercisi olabilmektedir. En doğrusunu bir dermatolog ve göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak öğrenebilirsiniz.

Tedavi Seçenekleri

Ayak terlemesinin tedavisi mevcuttur. Hafif ayak terlemesi problemlerinde kremler ve losyonlar yeterli olmaktadır. Orta derece bir terleme problemi mevcutsa el ve ayaklara sistematik tedaviler uygulanabilmektedir. İyontoforez bunlardan biridir. En son aşama ise cerrahi operasyonlardır. Bu operasyonlar cerrahi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Daha kesin ve kalıcı düzelmeler sağlamaktadır.

incele

Ayak Terlemesinin Nedenleri

Ayak terlemesi genetik faktörlerden dolayı olabilmektedir. Sağlıksız beslenme, sağlık sorunları, enfeksiyonlar, yetersiz hijyen nedenler arasında sayılabilir. Genellikle sık ayak terlemesi problemleri hiperhidroz hastalığını da beraberinde getirebilir. Bu hastalıktan dolayı ayaklarda terlemelere rastlamak mümkündür. Fakat her ayak terlemesi için hiperhidroz diyemeyiz.

Kış Mevsiminde Terleyen Ayaklara Çözümler

Kışın terleyen ayakların en büyük nedeni kalın ve ayağın hava almasını engelleyen konforsuz botlardır. Eğer terlemenin nedeni botlar ise kışın daha konforlu ve ayak tipinize uygun bot seçimi terlemeyi engelleyecektir.

İlaç Tedavisinden Önce Bitkisel Çözümler

İlaç kullanmadan bitkisel içerikler yardımıyla terlemeyi azaltmak ve önüne geçmek mümkündür. Bitkisel olarak genellikle sirke ve domates suyu önerilmektedir. Suya sirke konulabilir. Domatesleri ezerek düzenli olarak suyunu ayaklara sürmek gerekir. Biraz bekledikten sonra ılık su yardımıyla ayaklar iyice yıkanmalı ve durulanmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.